Stationsgebied noord

Het stationsgebied bestaat uit een noordkant, waar nu P&R terrein Transferium ligt, en een zuidkant (aan de kant van de binnenstad), waar nu het busstation is. Dit ontwikkelen wij als één geheel. Stationsgebied noord is het gebied tussen het treinstation, het ziekenhuis, het Keern en de Koepoortsweg.

Zo is het hier nu

Op dit moment bestaat het stationsgebied noord voornamelijk uit een groot parkeerterrein. Daarnaast vind je hier een grote supermarkt met parkeerterrein en de entree van de Museumstoomtram, de belangrijkste toeristische trekker van Hoorn. Voor bezoekers van de binnenstad voelt het spoor als een barrière. De huidige loopbrug over het spoor is verre van uitnodigend.

 

Foto impressie stedenbouwkundigplan stationsgebied noord

Dit zijn we van plan

 • We gaan het busstation van zuid naar noord verplaatsen.
 • Er komt een parkeergarage en een stalling voor fietsen
 • De grote supermarkt verhuist naar een andere plek in de stad.
 • We voegen ca. 450 woningen toe aan dit gebied.
 • We voegen nieuwe functies toe aan het gebied, zoals, werken, horeca, maatschappelijke functies en een kleinere supermarkt.
 • Het monumentale entreegebouw van de Museumstoomtram krijgt een prominente en zichtbare plek in het gebied.
 • In plaats van een loopbrug over het spoor komt er een kwalitatief hoogwaardige traverse met verblijfskwaliteit naar de binnenstad en stationsgebied-zuid.

Dit levert het op

 1. Het stationsgebied noord wordt een fijne plek en een aantrekkelijke bestemming.
 2. We brengen alle vervoersfuncties bij elkaar en zorgen we voor een snelle en comfortabele overstap. Daarmee verbeteren we ook de bereikbaarheid van de stad en de regio.
 3. We rollen de rode loper uit richting de binnenstad.
 4. We maken aan beide kanten van het station (dus noord én zuid) ruimte voor interessante nieuwe ontwikkelingen, zoals woningbouw.